Opwekken van een eisprong ovulatie-inductie bij Clomid®- resistentie

Buiten wat zwangerschaps kwaaltjes heb ik me fantastisch gevoeld. Trots op mijn buik en relaxed alsof ik nu geen last meer had van verstoring in mijn hormoonhuishouding. Bij behandeling met letrozol krijgt ongeveer 70-80% van de vrouwen een ovulatie en wordt de menstruatiecyclus regelmatiger. Ruim de helft van deze vrouwen wordt zwanger binnen 6-12 maanden. De kans op een meerlingzwangerschap is verhoogd omdat er soms meerdere eicellen tegelijk uitrijpen. Wij proberen meerlingen zwangerschppen vanwege de gezondheids risico’s voor moeder en kind te voorkomen.

Daarnaast kan een IUI behandelingeen optie zijn wanneer de zaadkwaliteit normaal is, maar het niet duidelijk is waarom er nog geen zwangerschap is ontstaan. Gemiddeld worden er 3 tot 6 IUI behandelingen uitgevoerd. Na de 3e en 6e behandeling zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden met uw behandelend arts. Er zijn drie verschillende IUI behandelingen; Prijs oxandrolon oraal zonder hormonen (natuurlijke cyclus), met hormonen (milde ovariële hyperstimulatie, MOH) en met ovulatie inductie (OI). De behandeling die voor u van toepassing zal zijn, is afhankelijk van de zaadkwaliteit en de aan- of afwezigheid van een eisprong. Wanneer u hormooninjecties moet gebruiken krijgt u van tevoren een spuitinstructie.

Hoe werkt Clomid bij PCOS?

Deze medicatie wordt geleverd in tablet vorm en de arts kijkt welke medicatie bij u past om een eisprong op te wekken. Tijdens de eerste cyclus waarin u Letrozol / Clomid gebruikt, controleren we of er eiblaasjes groeien. We maken dan via uw vagina een echo van uw eierstokken.

De hieronder (vertaalde) tabel heb ik op diverse sites voorbij zien komen en er wordt vaak naar verwezen. Gemiddeld duurt het 28 dagen van de eerste dag van ongesteld zijn tot aan de volgende eerste dag van ongesteld zijn. Toch hebben vrouwen bijna nooit een cyclus van precies 28 dagen.

Direct naar

Zie afbeelding hieronder voor een visuele weergave van dit proces. Alsu een week na de laatste Provera-tablet nog niet menstrueert, moet u nog een keer een zwangerschapstest doen. Als u niet zwanger bent, begint u diezelfde dag met Clomid. Als uw menstruatie na de laatste Provera-tablet begint, dan is de 1e dag van helderrood bloedverlies cyclusdag 1. Daarna start u op cyclusdag 3 met 1 tablet Clomid (50mg).

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen. Daarnaast is er een grotere kans dat u een meerling krijgt.

Een IUI behandeling is een vorm van kunstmatige inseminatie. Hierbij worden de zaadcellen via een klein slangetje rechtstreeks in de baarmoeder gebracht. De tips die jij geeft over wat er wel en niet goed is, zijn voor mij erg prettig, zo leer ik steeds beter wat er wel en minder goed voor mij is. Naast het gezonde eten, sport ik regelmatig bij BBB health boutique, heerlijk sporten in de warmte en ga ik regelmatig naar yoga. En als laatste heb ik een droom werk-prive balans, een heerlijk leven met mijn vriend in Amsterdam en een top baan. Chrisje  “Aangezien ik nu met verlof ben, en dus alle tijd heb, reageer ik graag op jouw mailtje om je te vertellen over mijn ervaring met het gebruik van Clomid.

Clomid is een medicijn dat uitkomst kan bieden als zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. De werkzame stof in de tabletten is clomifeen of clomifeencitraat. Dit is geen hormoon, maar lijkt wel op het eigen hormoon oestrogeen.

Wat moet u doen voorafgaand aan het echo-onderzoek?

De onderzoeken die letrozol met clomid vergelijken laten geen verschil zien in meerlingrisico en het risico op een miskraam. Ook zijn de bijwerkingen tussen beide middelen vergelijkbaar. Letrozol wordt door de Nederlandse zorgverzekeraar gewoon vergoed. Tegenwoordig is het advies te starten met Letrozol. Met Letrozol worden er meer kinderen geboren en zijn er minder bijwerkingen. Omdat de kuur van Clomid maar 5 dagen duurt en de bijwerkingen relatief onschuldig zijn, is dit vaak de eerste oplossing bij problemen met zwanger worden.

Als er een eisprong heeft plaatsgevonden, zal je moeten wachten op je volgende menstruatie of een zwangerschapstest om te kijken of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Dan kan je een hogere dosis Clomid voorgeschreven krijgen. Wanneer je zwanger probeert te worden, is het van groot belang dat er een eisprong plaatsvindt. Deze kan dan bevrucht worden door een zaadcel waarna je zwanger kunt raken. Bij onregelmatige cyclussen of bij uitblijvende menstruaties (PCOS), en dus geen eisprong, is de kans op zwanger worden heel klein.

Bij onderzoeken en behandelingen of ziektebeelden vindt u meer informatie over o.a. Oriënterend fertiliteit onderzoek, polycysteus ovarium syndroom, ovulatie inductie, IUI. Om een eisprong op te wekken kun je Clomifeen citraat (Clomid) krijgen om de menstruatiecyclus te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *